hu de
menu
Épületalapok stabilizálása

A süllyedés első jelei az épület falain jelentkező repedések. A ház-, az alap- és az épületsüllyedés 2 fő okra vezethető vissza. Egyrészt az alapozás nem megfelelő mélysége/minősége, másrészt a talaj fizikai jellemzőinek a megváltozása (nedvességtartalom csökkenése/növekedése). Az ilyen esetekben az injektálás a célravezető. 

Injektált mikrocölöpözés

Ezt a technológiát agyagos talaj esetében alkalmazzuk. Lényege, hogy az alaptestet átfúrjuk és a furatokon keresztül speciális, nagy szakítószilárdságú mikrocölöpöket (acélhorgonyokat) vibrálunk le a talajba minimum 3 méter mélységig. Erre azért van szükség, mert az agyag ugyan jó teherbíró képességű, azonban 1,5 - 2 méterig érzékeny lehet a nedvességváltozásra, tehát változtathatja a térfogatát. Miután ez megtörtént az acélhorgonyokat összeragasztjuk az alaptesttel és ezeken keresztül juttatjuk a kétkomponensű, poliuretán injektáló anyagot a talajba egy nagynyomású szivattyú segítségével. Miután ez az anyag megduzzad, egyrészt rögzíti a mikrocölöpöket, másrészt szilárdítja a talajt.
Ezeknek az injektált mikrocölöpöknek tehát nem csak anyagtovábbító, hanem tartó szerepük is van, és a segítségükkel akadályozzuk meg a további alap-, ház-, valamint épületsüllyedést.

Egyszerű talajszilárdítás, talajstabilizáció

Homokos- és iszapos talajtípus esetén a kétkomponensű injektáló anyagot talajszilárdítás céljából juttatjuk az alap alá, injektáló szondák segítségével. Ez folyékony halmazállapotban jut be a talajba, ott kitölti az üregeket, réseket, repedéseket és összeragasztja a talajszemcséket. Pár perc elteltével az injektáló anyag elkezd duzzadni és a talajjal összekeveredve egy nagyon kemény geokompozitot alkot, növelve ezzel a kohéziót, ami megállítja az alap-, ház- és épületsüllyedést.